- - http://www.newsville.be -

Το Gare Maritime στις Βρυξέλλες μετατρέπεται σε εμπορικό χώρο, με επένδυση ξύλου

Η Neutelings Riedijk Architects και η Bureau Bouwtechniek μετέτρεψαν έναν σιδηροδρομικό σταθμό στις Βρυξέλλες σε ένα πρότζεκτ μικτής χρήσης, το μεγαλύτερο έργο σταυρωτής επικολλητής ξυλείας (CLT) στην Ευρώπη.

Μέσα στο πρώην υπόστεγο σιδηροδρόμων του 20ού αιώνα, το στούντιο αρχιτεκτονικής δημιούργησε 12 περίπτερα από 10.000 κυβικά μέτρα ξυλείας, καθιστώντας το μεγαλύτερο έργο με χρήση CLT, σύμφωνα με την Extensa.

Gare Maritime CLT conversion by Neutelings Riedijk Architects in Brusselsa
Gare Maritime was a railway station in the 20th century

Τα υπόστεγα σιδηροδρόμων & εμπορευμάτων κοντά στις αποβάθρες των Βρυξελλών έχουν μετατραπεί σε μια σκεπαστή αίθουσα γεμάτη με καταστήματα και γραφεία και χώρο για εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπτυξης του Tour & Taxis.

Οροφή από γυαλί και ξύλο καλύπτει τον ιστορικό μεταλλικό σκελετό του Gare Maritime. Η εκτενής επένδυση με CLT (σταυρωτή επικολλητή ξυλεία) είναι από δρυ.

Hall of Gare Maritime
CLT pavilions have been built in the converted building. Photo by Sarah Blee

«Τα δώδεκα περίπτερα δημιουργούν μια νέα δομή λεωφόρων και δρόμων, πάρκων και πλατειών, που ακολουθεί το υπάρχον αστικό περιβάλλον και τη δομή του κτιρίου με φυσικό και λογικό τρόπο», δήλωσε ο συνιδρυτής της Neutelings Riedijk Architects, Michiel Riedijk.

Η χρήση μεγάλου όγκου CLT (σταυρωτής επικολλητής ξυλείας) ήταν μέρος του σχεδίου για να καταστεί η ανάπτυξη του Gare Maritime όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη.

Hall of Gare Maritime
Gare Maritime contains offices and events spaces

Το CLT (Cross Laminated Timber, σταυρωτή επικολλητή ξυλεία στα ελληνικά) είναι κατασκευασμένη από ανανεώσιμα υλικά, για να δημιουργήσει ένα ελαφρύ αλλά ανθεκτικό δομικό υλικό. Για το Gare Maritime, η χρήση CLT σήμαινε ότι οι κατασκευές θα μπορούσαν να είναι προκατασκευασμένες εκτός χώρου για να μειώσουν τον χρόνο κατασκευής.

Η Neutelings Riedijk Architects ακολούθησε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας – όπου τα υλικά διατηρούνται σε κυκλοφορία υπέρ της εξαγωγής νέων πρώτων υλών – για το έργο. Οι αρθρωτές δομές CLT μπορούν εύκολα να διαχωριστούν και τα πάνελ να επανατοποθετηθούν αργότερα.

Cross-laminated timber pavilion
CLT modules were prefabricated off-site

Ως ένα έργο προσαρμοσμένης επαναχρησιμοποίησης, το Gare Maritime εξοικονομεί ενέργεια και υλικά χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα δομή αντί να χτιστεί κάτι εξολοκλήρου στην θέση που βρίσκεται.

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Jan de Moffarts, Bureau Bouwtechniek, Ney & Partners και Boydens ανέλαβαν την αποκατάσταση των παλαιών σιδηροδρομικών υπόστεγων. Οι πριτσινωτές δοκοί και τα μεταλλικά πλέγματα έχουν αποκατασταθεί προσεκτικά και, σε ορισμένα σημεία, έχουν ενισχυθεί.

Gardens
Trees and gardens fill the indoor halls

Το Gare Maritime λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ενέργεια από μη-ορυκτά καύσιμα. Τα ηλιακά πάνελ αποτελούν κομμάτι της πρόσοψης του δρόμου, ενώ επιπλέον 17.000 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών είναι τοποθετημένα στην οροφή.

Το βρόχινο νερό συλλέγεται για να διοχετεύεται στους δέκα κήπους, οι οποίοι και έχουν καλλιεργηθεί γύρω από τέσσερα διαφορετικά θέματα – δασικές εκτάσεις, λουλούδια, γρασίδι και μυρωδιές. Οκτώ ψηφιδωτά από τον καλλιτέχνη Henri Jacobs με έδρα τις Βρυξέλλες διακοσμούν επίσης τους εσωτερικούς χώρους.

Trees inside the shopping centre
The development’s energy supply is free from fossil fuels

Η Neutelings Riedijk Architects ιδρύθηκε το 1987 από τον Willem Jan Neutelings και τον Michiel Riedijk κι έχει ως έδρα το Ρότερνταμ.

Οι φωτογραφίες είναι του Filip Dujardin, εκτός από όπου αναφέρεται διαφορετικά.


Συντελεστές Έργου:

Architects: Neutelings Riedijk Architects, Bureau Bouwtechniek
Architectural design: Neutelings Riedijk Architects
Architectural design team: Michiel Riedijk, Willem Jan Neutelings, Dieter de Vos, Kenny Tang, Alejandro Mosquera Garcia, Alexey Boev, Anselmo Nižić, Frank Venhorst, Pietro Manara
Architectural engineering: Bureau Bouwtechniek
Civil and structural engineering renovation: Ney & Partners BXL
Civil and structural engineering new pavilions: Ney & Partners WOW
MEP: Boydens engineering
Building physics: Boydens engineering
Landscape architect: OMGEVING
Restoration architect: Jan de Moffarts
Interior designer: Neutelings Riedijk Architects
Artist: Henri Jacobs
Cost consultant: Bureau Bouwtechniek
Acoustics: Venac
Fire safety: FPC Risk
Main contractor: MBG
Wood contractor: Züblin
Installations contractor: Cegelec, VMA, NTSA, Van Hoey, IFTech
Project coordination, safety manager: Bopro

Πηγή: dezeen.com