- - http://www.newsville.be -

Τα νέα γραφεία της BBDO στις Βρυξέλλες είναι σίγουρα αξιοζήλευτα

Η ZAmpone Architectuur αναδιαμόρφωσε ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο στις Βρυξέλλες, ηλικίας 111 έτων, μετατρέποντας το σε χώρο γραφείων για λογαριασμό μιας διαφημιστικής εταιρίας, με έντονες γεωμετρικές κατασκευές και κιγκλιδώματα.   

Η ZAmpone αναβάθμισε το κτίριο, στην περιοχή του Sint-Jans-Molbeek, μια πρώην βιομηχανική περιοχή της βελγικής πρωτεύουσας, για λογαριασμό της εταιρίας BBDO.

Το κτίριο χτίστηκε το 1908 και αρχικά χρησίμευε για την αποθήκευση και εμπορία κρασιού, αλλά είχε υποστεί αρκετές ανακαινίσεις και αλλαγές χρήσης από τότε.

Interiors of BBDO office in Brussels, designed by Zampone Architects

Κύριος στόχος της ZAmpone ήταν να ενισχύσει τον ωφέλιμο χώρο για τους 200 υπαλλήλους της BBDO. Για να επιτευχθεί αυτό, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα πλάνο που συνδυάζει τα γραφεία με τους χώρους συνάντησης, σε μια ανοιχτή διάταξη.

Για να δημιουργηθεί ένας κεντρικός κοινόχρηστος χώρος, οι αρχιτέκτονες μετέφεραν την κύρια είσοδο του κτιρίου στο πλάι, απελευθερώνοντας την μέχρι πρότινος ψηλοτάβανη είσοδο.

Interiors of BBDO office in Brussels, designed by Zampone Architects

Οι χώροι εργασίας που έχουν ορατότητα προς την είσοδο, είναι επενδεδυμμένοι με γυαλί ώστε να επιτρέπουν τόσο την είσοδο του φωτός όσο και την ορατότητα προς την καρδιά του κτιρίου.

Χωρίσματα και κιγκλιδώματα είναι από μαλακά και εύκαμπτα υλικά, ενώ μια σειρά από λευκές τριγωνικές κατασκευές δημιουργούν έναν κοινόχρηστο χώρο στο κτίριο, τον οποίο μοιράζονται όλες οι εταιρείες που βρίσκονται πλέον τον χώρο.

Interiors of BBDO offices in Brussels, designed by Zampone Architects

«Η προηγούμενη ανακαίνιση έγινε πριν από 20 χρόνια. Γι “αυτό το κτίριο χρειαζόταν ένα makeover», δήλωσε ο Kevin Van Steenbergen, αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων της ZAmpone.

«Βρήκαμε έναν τρόπο να αυξήσουμε τον ωφέλιμο χώρο για την BBDO εισάγοντας ένα γραφείο ανοιχτού χώρου – περισσότεροι άνθρωποι σε μικρότερη επιφάνεια. Ο επιπλέον χώρος είναι διαθέσιμος και για τις άλλες εταιρείες του Ομίλου BBDO».

Interiors of BBDO offices in Brussels, designed by Zampone Architects

Στο ισόγειο βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως ο χώρος υποδοχής, οι κοινόχρηστοι χώροι συσκέψεων, η καφετέρια, δωμάτια επεξεργασίας ήχου, η κουζίνα καθώς και μια μεγάλη κερκίδα σε μορφή πυραμίδας, γνωστή ως «grand tribune». Αυτή η κατασκευή χρησιμοποιείται για συναντήσεις πολλών ατόμων, παρουσιάσεις ή ακόμα και για πιο χαλαρές εργασίες.

Η «drand tribune» δίνει την αίσθηση ότι έχει κατασκευαστεί από γιγάντιες παλέτες. Στην ουσία έχουν χρησιμοποιηθεί ξύλινα δοκάρια και έναν ατσάλινο σκελετό.

Interiors of BBDO offices in Brussels, designed by Zampone Architects
Interiors of BBDO offices in Brussels, designed by Zampone Architects

Το πίσω τμήμα του πρώτου και του δεύτερου ορόφου χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την BBDO. Μικρές αίθουσες συσκέψεων είναι διάσπαρτες σε έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο εργασίας.

Interiors of BBDO offices in Brussels, designed by Zampone Architects

Όλη η ηλεκτρική καλωδίωση είναι περασμένη εντός ατσάλινων σωλήνων – οδηγών, κόκκινου χρώματος, οι οποίοι λειτουργούν σε αρκετές περιπτώσεις κι ως βάσεις για φωτισμό, πάνελ ή κουρτινών, που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να οριοθετούν τον χώρο τους.

Αυτοί οι οδηγοί μετακινούνται εύκολα, κάτι που επιτρέπει την περαιτέρω αναοριοθέτηση των χώρων.

Interiors of BBDO offices in Brussels, designed by Zampone Architects

«Χρειαζόμασταν μια ιδέα για το που θα έχουμε τα καλώδια», εξηγεί ο Van Steenbergen. «Τα βάλαμε,λοιπόν, μέσα στις σωλήνες τις οποίες μετά συνδέσαμε. Επιλέξαμε το κόκκινο χρώμα γιατί αντιπροσωπεύει την BBDO. Στα ολλανδικά υπάρχει η έκφραση “κόκκινο νήμα”, αυτό που με απλά λόγια σημαίνει το κοινό στοιχείο ανάμεσα σε κάποια πράγματα. Έτσι αυτοί οι κόκκινοι σωλήνες που διατρέχουν όλο το κτίριο είναι το “κόκκινο νήμα” του».

Interiors of BBDO offices in Brussels, designed by Zampone Architects

Φωτογραφίες: Tim Van de Velde.
Πηγή: dezeen.com